Dag 9 - Start een moestuin
Voor vandaag is de uitdaging: start een moestuin. Een moestuin is goed voor het klimaat: het scheelt verpakkingsmateriaal en vermindert het transport van groente en fruit. Zelf een moestuin starten klinkt misschien ingewikkeld, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn! Daarbij is het natuurlijk heerlijk om met je vingers in de aarde te zitten. En het is vaak ook nog goedkoper dan groenten uit de supermarkt!
Voor deze 9e dag van de #MaandZonderAfval daarom de volgende tips:
Praktische tips voor #MaandZonderAfval dag #9
- Kies een plekje in de tuin waar de zon veel schijnt. Het is ook belangrijk dat je plantjes een beetje beschermd worden tegen de wind. Heb je niet voldoende zon in je tuin of op je balkon? Kies dan voor planten die zonder veel zon kunnen: sla, spinazie, wortelen en rucola bijvoorbeeld.
- Start buiten in het voorjaar. Je kunt je moestuin het beste beginnen in het voorjaar, na de vorstperiode. Je kunt kiezen om kleine plantjes direct in de grond te zetten, maar je kunt ook zelf zaadjes zaaien. Wil je eerder beginnen dan het voorjaar? Gebruik dan een kweekkas, of potjes op je vensterbank. Je kunt deze zaden rond april naar je moestuin buiten verplaatsen.
- Begin met makkelijke groenten. Als je net nieuw bent in de wereld van de moestuinen, kunnen we ons voorstellen dat je met makkelijkere groenten wilt beginnen. Denk hiervoor aan pluksla, spinazie, courgette, knoflook en uien.
- Richt je moestuin logisch in. Verdeel je moestuin in vier vakken en zet hierin je groenten in groepen bij elkaar. Plaats bladgroenten (zoals sla) bij andere bladgroenten (zoals spinazie). Andere groepen zijn vruchtgroenen, knolsoorten, peulgewassen en wortels. Vergeet ook geen bordje te plaatsen met wat je ook alweer waar hebt gezaaid!
- Onderhoud je moestuin goed. Zorg dat je moestuin onkruidvrij blijft en voldoende water en mest krijgt. Bescherm je vorstgevoelige planten voordat de winter begint, zodat je in het voorjaar nog steeds plezier hebt van je moestuin.
- Maak met enige regelmaat een verrassingsmenu ‘uit de tuin’. Maak met enige regelmaat (bijvoorbeeld eens per maand) een verrassingsmenu voor vrienden of voor je gezin, waarbij je kookt met de ingrediënten die op dat specifieke moment geoogst kunnen worden uit je moestuin. (Tip: Bij restaurant Hof van Keent in Weert, eet je zo’n verrassingsmenu ‘uit de tuin’.)