Dag 29 - Lenen en delen is het nieuwe hebben
Heb je echt nieuwe spullen nodig, of kun je ze ook lenen? Voor producten die je niet vaak gebruikt, is het ruilen of lenen van spullen ook een prima optie. Zie hieronder voorbeelden van spullen die je kunt lenen.
Alledaagse items
Veel mensen bezitten spullen die ze maar een enkele keer gebruiken. Neem bijvoorbeeld een partytent. Is het echt nodig om die in je schuur te hebben staan voor die twee keer dat je de tent gebruikt wanneer je een feestje geeft? Je kunt misschien spullen delen met, en lenen van vrienden of familie die je niet vaak gebruikt. Er zijn online platformen, buurtapps en sociale netwerken waar je spullen via kunt delen en lenen.
Boeken
Boeken worden vaak maar één keer gelezen en verdwijnen daarna in de boekenkast. Daarom kun je bijvoorbeeld denken aan het lenen van boeken bij familie en vrienden of bij de bibliotheek. Daarnaast kun je boeken delen en ruilen in een minibieb. Een minibieb is een klein huisje/hokje of kastje bij mensen in de voortuin. Het idee is dat mensen hier hun gelezen boek achter kunnen laten en er weer een boek uit nemen. Klik hier voor de locaties van minibiebs in regio Weert. Voor kinderboeken zijn er speciale plekken onder de naam KindZwerfboekenStation (mini-bieb). Deze zijn in Weert op meerdere plekken te vinden, voor meer info en een overzicht, zie de website van KinderZwerfboekenStation.
Bibliotheek-abonnement
Naast boeken kun je ook leerzame spellen lenen bij de bibliotheek. Een bibliotheekabonnement omvat meer dan het lenen van boeken. Vaak kun je ook tijdschriften, kranten en educatieve spellen of puzzels lenen.
Tip: bij de bibliotheek Bibliocenter in Weert lees je de krant, je geleende boek of tijdschrift tijdens het nuttigen van lekkers en bijvoorbeeld een huisgemaakte cappuccino bij de KoffieBoekerij.
Speelgoed
Je kent het wel: kinderen tussen bergen speelgoed. Hoe leuk is het om dit speelgoed te delen met vrienden of familie? Op deze manier kun je je kinderen steeds verrassen met 'nieuw' speelgoed. Ook is er in de gemeente Weert een Speelotheek waar je speelgoed kunt huren. Voor € 1 per kind, per jaar kun je speelgoed drie weken thuis houden. Voor meer informatie kun je terecht op de Facebookpagina van de Speelotheek.
Kleding
In veel grote steden in Nederland kun je kleding lenen, vaak zijn er ook online mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld dure designer-items lenen, voor de ene keer dat je het draagt. Op de website 'HetKanWel.nl' vind je een overzicht van een aantal plekken waar je kleding kunt lenen.
Je kunt kleding ook ruilen met vrienden en kennissen. Op de website van Milieucentraal vind je de stappen die je kunt ondernemen om een kledingruil te organiseren.
Een andere duurzame manier om aan je kleding te komen, is door deel te nemen aan de Weertse kledingkettingtas. Het werkt als volgt: kleding die je niet meer draagt doe je in de kledingkettingtas en de volgende persoon in de ketting kijkt welke kledingstukken zij kan gebruiken. Ze neemt die kleding eruit en stopt weer kleding in de tas. Op deze manier wordt kleding geruild onder buurtgenoten, in plaats van nieuw gekocht. Op dit moment is zo'n kledingkettingtas er alleen nog voor dameskleding, in maten (X)S, M, (X)L. Geef je via de website Clothingloop.org op om mee te doen aan de Weertse kledingkettingtas.
Auto
De meeste auto's staan veel tijd stil en kunnen best gebruikt worden door familie, vrienden of meerdere buurtgenoten. Als je zelden een auto gebruikt, is het misschien verstandiger om een deelauto te huren. Lees op de website van de ANWB wat er allemaal komt kijken bij het delen van je auto en de voor- en nadelen die gepaard gaan met het huren van een deelauto.
Samen energie opwekken
Ook als je geen eigenaar bent van een huis, is het mogelijk om te profiteren van zonne- en windenergie. Lees op de website van Milieucentraal bijvoorbeeld hoe je mee kunt doen aan een zonnestroomproject en zonnepanelen kunt delen bekijk deze ideeën producten die je kunt delen in plaats van kopen.