Gebruik natuurlijk licht in je woning
Bij het ontwerp van je woning of aanbouw kun je al spelen met de hoeveelheid (zon)licht die je binnen wilt hebben straks. Bedenk goed waar in huis je licht naar binnen wilt laten stromen en waar het wat donkerder mag zijn. De badkamer of een knusse slaapkamer hebben misschien minder licht nodig dan een keuken. En in je werkkamer wil je niet de felle zon op je beeldscherm hebben.
Het gebruik van daglicht voor verlichting vermindert je energiegebruik omdat je overdag geen lampen aan hoeft te doen. Te veel zoninstraling is ook niet fijn. In de winter is het heerlijk om in je keuken op het zuiden in het zonnetje te zitten, maar in de zomer kunnen de scherpe zonnestralen al snel zorgen voor oververhitting van een goed geïsoleerd huis.
Aandachtspunten bij het toepassen van natuurlijk licht in je woning
Denk dus goed na over de oriëntatie van de woning ten opzichte van de zon. Plaats eventueel een daglichtbuis op plekken waar het licht moeilijk donkere hoekjes kan bereiken. Plan bij ramen op de zonzijde (zuidoost, zuid en zuidwest) alvast wat extra zonwering, overstekken of een grote boom. Zo zorgt de instraling van de zon voor minder hitte in huis tijdens de warme zomerperiode.
Stem de (natuurlijke) verlichting in huis af op je dag- en nachtritme. Overdag is een grotere hoeveelheid natuurlijk licht prettig om actief te zijn. In de avond moet de hoeveelheid licht afnemen om rustig te kunnen genieten van een gezonde slaap.
Plaats zonnepanelen of zonneboilers bij voorkeur op daken die veel jaarrond veel zonlicht opvangen.