Energie
Het is voor ons heel vanzelfsprekend: er is elektriciteit en gas beschikbaar in onze woningen. Je steekt de stekker in het stopcontact en er is stroom. En de gasketel werkt gewoon. Waar we vaak niet over nadenken, is dat het opwekken van elektriciteit met fossiele brandstoffen en het gebruik van gas een grote impact hebben op het milieu, de opwarming van de aarde en de lucht die we inademen. Ook zijn deze brandstoffen niet onbeperkt beschikbaar. We gaan daarom steeds meer over op ‘schone’ energie, die wordt opgewekt door o.a. de wind, de zon en water. De gemeente Weert streeft ernaar om in 2040 ‘energieneutraal’ te zijn. Dat houdt in dat we evenveel energie opwekken als er verbruikt wordt voor wonen, ondernemen en vervoer.
Geen gasaansluitingen in nieuwbouwwoningen
Dit zorgt ook voor een nieuwe manier van leven en bouwen: in nieuwbouwwoningen worden bijvoorbeeld geen gasaansluitingen meer aangelegd. Dat betekent dat er alternatieven gezocht moeten worden voor gas. Denk aan warmtepompen, biomassaketels of kleinschalige warmte/koude opslag en mogelijk in de toekomst ook waterstofinstallaties.
Je bestaande huis energiezuiniger maken
Ook als je niet in een nieuwbouwhuis woont, kun je een bijdrage leveren. Bijvoorbeeld door te zorgen dat je zo min mogelijk energie nodig hebt. Dat kan door goed te isoleren, luchtdicht te bouwen en goed te ventileren. En de energie die je nog wel nodig hebt, kun je zelf opwekken met zonnepanelen of een zonneboiler. Zo beperk je de energievraag en produceer je dus je eigen elektriciteit én warmte.
Je kunt dus aan de gang met andere vormen van energie, isoleren en besparen. Klik op onderstaande afbeeldingen om meer te leren over de opties. Je komt dan op een pagina met allerlei informatie, tips en handige links. Ontdek welke maatregelen bij jou en jouw situatie passen!