Neststenen voor vogels
Gierzwaluwen, huismussen, spreeuwen, huiszwaluwen en zwarte roodstaarten zijn gebouwbewonende soorten die net als wij van de stad hun thuis hebben gemaakt. Zij kunnen niet meer zonder gebouwen en zijn ervan afhankelijk geworden om te kunnen nestelen. Mensen plukken hier ook de vruchten van, omdat deze soorten plaaginsecten voor ons wegvangen. Daarnaast zijn zij een perfecte meetlat van de kwaliteit van onze leefomgeving. Een gezonde prettige plek om te wonen willen wij immers allemaal.
Het is heel eenvoudig om nestelmogelijkheden mee te nemen in het ontwerp van een woning, of ze later toe te voegen. Voor het creëren van verblijfplaatsen voor vogels zijn er speciale natuurinclusieve producten ontwikkeld. Maatregelen kun je op een zichtbare of onzichtbare wijze uitvoeren. Er zijn ‘huizen’ ontwikkeld voor de huismus, zwarte roodstaart, spreeuw, gierzwaluw en huiszwaluw. Bij alle neststenen en kasten is het mogelijk dat andere vogelsoorten zich hier ook in zullen vestigen.
Het plaatsen van inbouwstenen als nest- of verblijfplaats is een duurzame, praktische en veilige oplossing. Door verschillende partijen worden geprefabriceerde inbouwstenen voor gebouwbewonende soorten geleverd. Deze stenen kunnen simpel worden verwerkt in de gevel van een nieuw of te renoveren gebouw. Er zijn zichtbare varianten en opties die achter de gevel weggewerkt kunnen worden. In iedere gevel van ieder gebouw kan ruimte gemaakt worden voor stadse soorten!
Naast inbouwstenen kunnen de bouwkundige elementen van een gebouw zelf ook verblijfplaats worden. Dit kan heel simpel zijn. Zo kan een gootbekisting met een eenvoudige aftimmering dienst doen als nestplaats voor mus of gierzwaluw. Daarnaast kan het toepassen van een vogelvide een oplossing vormen voor huismussen. Door dit in te bouwen, kunnen zij nestelen onder de eerste rij dakpannen terwijl het dak netjes geïsoleerd kan worden.
Het toepassen van een vogelschroot is bedoeld om ervoor te zorgen dat vogels niet verder onder de dakpannen kunnen kruipen. Door de vogelschroot onder de tweede dakpan van onderen te plaatsen maak je nestgelegenheid voor vogels én voorkom je dat ze verder onder het dak kunnen kruipen.
Aandachtspunten bij het plaatsen van neststenen voor vogels
Plaats invliegopeningen op het noordoosten. Houd een minimale hoogte van 3 meter aan voor inmetselstenen. Voorzie de ramen van getint of niet-spiegelend glas, zodat vogels zich niet dood vliegen tegen het glas. Er is ook glas met een ingebakken UV-patroon. Dat patroon is wel zichtbaar voor vogels maar niet voor mensen. Een andere optie is om de ramen of het glas in geluidschermen in een hoek plaatsen waardoor ze niet de omgeving reflecteren maar bijvoorbeeld de grond. Een laatste optie is om raamstickers op je ramen te plakken.
Lok vogels naar je tuin
Lok vogels naar jouw tuin. De meeste dieren hebben veel meer aan inheemse dan aan uitheemse soorten bomen, struiken en planten als voedselbron. Vlinderstruiken, vogelkers, wegedoorn, klimop en hulst zijn struiksoorten die een belangrijke bijdrage kunnen leveren voor de biodiversiteit doordat ze vogels, vlinders en bijen van voedsel voorzien. En bomen zoals wilgen en lindes zijn in ecologisch opzicht interessant voor insecten zoals bijen. Het aanleggen van rommelhoeken met bladafval en dood hout trekt insecten aan die vogels vervolgens weer kunnen vangen om aan hun jongen te kunnen voeren.