Maak je tuin amfibie-vriendelijk
Nederland staat bekend vanwege de aanwezigheid van heel veel water. Over het algemeen staan we bekend als een vochtig land. Ook in Nederland leven allerlei soorten kikkers, padden en salamanders. Amfibieën worden geboren in het water en daar groeien ze ook op. Als ze volwassen zijn, verplaatsen ze zich meestal naar het land. Maar elk jaar keren ze terug naar het water om daar eieren te leggen. Dat heet de paddentrek. Net daarvoor, eind februari, zijn ze uit hun winterslaap ontwaakt. Door de aanleg van wegen, woonwijken en landbouwgebieden is het leefgebied van veel amfibieën kleiner geworden. Door watervervuiling verdwijnen ook veel amfibieën. Je kunt ze dus een handje helpen door je tuin amfibie-vriendelijk te maken.
Kikkers zijn niet alleen ontzettend leuk om te zien, ze helpen ook bijvoorbeeld tegen een slakkenplaag. Wil je meer kikkers in je tuin of de aanwezige kikkers een handje helpen? Dan hebben we een aantal tips voor je.
Tips voor een amfibievriendelijke tuin
- Zorg voor een waterpartij, zoals een poel of een vijver, in je tuin. Echt fijn is het als de vijver minimaal tussen de 80 en 120 centimeter diep is. Deze diepte geeft de kikkers en salamanders namelijk de mogelijkheid om zich in de winter diep genoeg te kunnen verstoppen om te overleven. Sommige amfibieën overleven in het water.
- Breng variatie aan qua diepte en kies voor een onregelmatige vorm. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de poel of vijver ondiep is langs de noord- en westzijde en dieper in het zuiden en het oosten. Het ondiepe gedeelte warmt in het voorjaar snel op wat gunstig is voor de ontwikkeling van jonge larven.
- Vissen in je vijver is voor de amfibieën een minder goed idee. Vissen eten de eitjes en larven op.
- Plaats geen waterval of pomp voor de veiligheid van de amfibieën.
- Zorg dat de vijver of poel niet de volledige dag in de zon ligt. Kies voor een aantal schaduwgevende planten in de omgeving van de vijver, echter niet zo dichtbij dat vruchten of bladeren in de vijver kunnen vallen.
- Kikkers kruipen graag onder de modder op de bodem van een rivier (of vijver) in de winter. Als alternatief zou je een aantal oude dakpannen of stenen op de bodem kunnen leggen. Hier kunnen ze vervolgens veilig onder kruipen.
- Waterdieren vinden het fijn om zowel boven als onder water de mogelijkheid te hebben om te schuilen. Zorg voor een combinatie van waterplanten, oeverplanten en stenen in de opbouw van je vijver.
- Naast schuilen in het water of aan de begroeide rand van het water, is het belangrijk om rommelhoekjes in te richten. Afgevallen bladeren, plantresten en takken of boomstammetjes bijvoorbeeld. Ook hier kunnen oude dakpannen of stenen onderdeel van uit maken.
- Wanneer de winter aanbreekt, is het belangrijk om bij de vijver of poel een deel van het bodemslib te verwijderen en een gat in het ijs te houden. Deze twee elementen zorgen er namelijk voor dat er tijdens de koude wintermaanden voldoende zuurstof in de vijver blijft voor de kikkers om te overwinteren.
- Minder maaien, meer dieren. Kies ervoor om niet al het gras in je tuin in een keer te maaien. Het liefst laat je hele delen ongemaaid, dit zijn heerlijke plekjes voor insecten en amfibieën.
- Sommige tuinen zijn hermetisch afgesloten, het is daarom goed om in de altijd een of meer openingen te maken waar kleine diersoorten door kunnen. Tuinen zijn vaak ook verbindingswegen van en naar natuurgebieden.
- Amfibieën leven van insecten. Tuinen met insecten trekken dus kikkers, padden en salamanders aan. Voor het aantrekken van amfibieën is het goed om ’s nachts een klein tuinlichtje aan te laten. Licht trekt insecten aan, en insecten trekken op hun beurt amfibieën aan.
- Met het bijknippen van de oeverplanten kun je het beste wachten tot het voorjaar. Veel kleine dieren overwinteren in of tussen de planten en vogels kunnen nog veel zaadjes lospeuteren uit de uitgebloeide bloemen.
- Gebruik nooit bestrijdingsmiddelen in een diervriendelijke tuin.