Klimaatvriendelijke tuin
De gemeente Weert neemt maatregelen voor een groenere en duurzamere leefomgeving. Maar ook jij kan een steentje bijdragen! Of beter gezegd: een steentje weghalen in je tuin. Met een duurzame woning en klimaatvriendelijke tuin zet je belangrijke stappen. Heb jij al een klimaatvriendelijke tuin? Of kun je nog iets doen om het klimaatvriendelijker te maken? Lees verder wat je onder andere kunt doen om je tuin klimaatvriendelijk te maken.
Water opvangen in de tuin
Laat je het door de regenpijp het riool inlopen? Of vang je het op en gebruik je het in je tuin? In veel nieuwbouwplannen in Weert is het verplicht om regenwater op te vangen op eigen terrein en mag je niet eens meer water de riolering in laten lopen. Je hebt hier meerdere opties voor: een regenton, vijver, wadi, regenwaterschutting of door de regenwaterafvoer af te koppelen. Voor meer informatie, zie de pagina 'Regenwater afkoppelen'
Een natuurlijk pad
We kunnen ons voorstellen dat je, naast bloemen en planten, ook paden in je tuin wilt aanleggen. Toch kun je ook hierbij keuzes maken die bijdragen aan de klimaatvriendelijke tuin. We delen een aantal tips en ideeën.
Grastegels
Denk eens aan grastegels of boomschors. Bij grastegels laat je gras in of tussen de tegel groeien. Er zijn hiervoor diverse mogelijkheden. Ook zijn er tegenwoordig steeds meer waterdoorlatende tegels.
Sierschors – boomschors
Boomschors of sierschors is een natuurlijke afdekking en prima geschikt voor je paden. Je strooit het natuurlijke materiaal over de looppaden en het water sijpelt langzaam naar beneden naar de bodem. Een groot voordeel van schors als pad is dat er geen gladde groene aanslag ontstaat. Ook heb je nagenoeg geen last meer van onkruid. Het gebruik van milieuonvriendelijke bestrijdingsmiddelen is dan niet nodig.
Onkruid voorkomen en bestrijden
In een klimaatvriendelijke tuin werk je niet met bestrijdingsmiddelen of andere giftige goedjes. Maar hoe voorkom je dan onkruid?
Schoffelen of wieden
Schoffelen is nog steeds één van de beste methoden om onkruid uit je borders te krijgen. En het is ook nog goed voor je lijf; een beetje beweging. Wieden is op de knietjes met de hand het vuil eruit trekken.
Coverchips
Met Coverchips dek je als het ware je border af met een laagje natuurlijk materiaal. Je tuin oogt ook wat lichter hierdoor. Het regenwater sijpelt door naar de bodem, maar onkruid krijgt geen licht en lucht en komt niet op. Coverchips is voor ieder die minder onderhoudswerk wil.
Voegen krabben
Als je regelmatig de voegen van je terras krabt met een voegenkrabber, voorkom je dat er sneller groene aanslag ontstaat. Of haal bijvoorbeeld een keer per jaar groene aanslag weg met een hogedrukreiniger. Die verbruikt dan wel wat stroom en water, maar dit voorkomt het gebruik van agressieve groene aanslagreinigers.
Zorg voor een gezonde bodem
Je planten groeien het beste op een gezonde bodem. Maar ook voor wateropvang is het belangrijk dat je tuin over een gezonde bodem beschikt. Er zit meer lucht in een gezonde bodem en deze droogt minder snel uit. Op een dichtgeslagen ondergrond blijft het water staan. Het is belangrijk dat er licht en lucht voldoende in je bodem aanwezig blijft. Een stuk grond met beplanting kan veel meer water opvangen dan een kaal stuk grond. Ook kun je een bodemverbeteraar gebruiken. Een bodemverbeteraar is een natuurlijk product dat kleine organismen bevat, die je bodemvruchtbaarheid weer op peil brengen. Je vindt bodemverbeteraars bij het tuincentrum.
Plantenborders
In plantenborders kun je je wat planten betreft helemaal uitleven. Zomer- en winterbloeiers wisselen elkaar af qua bloeitijd. Maar ook knollen en bollen kunnen je de seizoenen mee laten maken. Zorg dat er in alle jaargetijden iets bloeit. En denk ook eens aan struiken en bomen. Zelfs een enkele boom in je tuin kan al een landingsplaats zijn voor vogels. Vogels nestelen in struiken en bomen. Niets is leuker dan in het voorjaar de nestelende vogeltjes te bekijken.
Biodiversiteit
Biodiversiteit is de verscheidenheid aan soorten planten en dieren in je tuin. Praktisch gezegd: zorg voor een verscheidenheid aan planten/bloemen, zodat ook verschillende beestjes zoals nuttige insecten, vlinders en bijen een thuis kunnen vinden in je tuin.
Heb je een klein stukje border of tuin beschikbaar? Zaai dan eens een bloemenmengsel. Bij voorkeur een biologisch mengsel (gifvrij) van inheemse soorten die van oorsprong in de omgeving voorkomen. Je zult verrast zijn over de vele kleine tuindiertjes die je aantreft in en om het bloemenmengsel. Het oogt ook heel natuurlijk en het bloeit maanden achter elkaar met verschillende soorten bloemen. Het vergroot de biodiversiteit, houdt het water vast, het gaat verdroging van de bodem tegen en er ontstaat minder hitte. Lees hier meer over biodiversiteit.