Logo.

Weerter Jongeren Klimaatmaand

Logo van de Weerter Jongeren Klimaatmaand 2024.

Logo van de Weerter Jongeren Klimaatmaand 2024.

Van 1 oktober tot en met 10 november 2024 vindt de derde editie van de Weerter Jongeren Klimaatmaand plaats. Tijdens de derde Jongeren Klimaatmaand worden verschillende activiteiten georganiseerd rondom de thema’s duurzame energie, circulariteit, natuur en biodiversiteit. Hoogtepunt van de klimaatmaand is ‘Klimaatpraat’ op dinsdag 5 november: een debat voor middelbare scholieren tussen de 15 en 18 jaar over klimaatgerelateerde onderwerpen als landbouw, transport en de energietransitie.

Benieuwd aan welke activiteiten je allemaal kan deelnemen tijdens de Weerter Jongeren Klimaatmaand? Bekijk hieronder het programma!

Programma

Maand Zonder Afval challenge

Dinsdag 1 oktober t/m donderdag 31 oktober

Doe mee aan de Maand Zonder Afval! 
Tijdens de hele maand oktober krijg je elke dag tips om kleine aanpassingen te doen in je leven, waardoor je minder afval veroorzaakt. Zo werken we samen toe naar een duurzamere wereld en een duurzamer Weert! 
Houd de website en onze socials in de gaten voor je dagelijkse dosis duurzame tips. Voor meer informatie, zie de pagina 'Maand zonder afval'. 

Resultaten Heel Weert Observeert

Woensdag 2 oktober 19.30 - 20.30 uur
Bibliocenter Weert Weert, Wilhelminasingel 250

13.441 waarnemingen van Weerter biodiversiteit! Dat is de eindstand van Heel Weert observeert. 
Deze zomer hielpen 726 mensen stadsecoloog Benjamin van Leeuwen van gemeente Weert door foto’s te maken van al dat groeit en bloeit in de Weerter bermen.

Op woensdag 2 oktober maakt Weerter stadsecoloog Benjamin van Leeuwen in het Bibliocenter de balans op: wat is er gevonden? Wat zijn de interessante en verrassende vondsten? Benjamin neemt je mee in het onderzoek naar de Weerter bermen en laat zien hoe we de resultaten inzetten om biodiversiteit in de bermen beter te beschermen. Je kunt je hiervoor aanmelden op de website van het Bibliocenter.

Praatje Warm Wonen Winkel: consuminderen - de weg naar minder kopen

Donderdag 3 oktober 19.30 uur
Warm Wonen Winkel, Meikoel 3 Weert

We leven in een consumptiemaatschappij: we kopen spullen om deze vervolgens weg te gooien en weer te vervangen wanneer ze kapot zijn.

Hoe kun je op een duurzamere manier omgaan met spullen? Hoe gaan we naar een maatschappij waarin we dingen lenen en huren, in plaats van kopen?

Manuel Gaertner van gemeente Weert vertelt je er alles over tijdens zijn praatje ‘Consuminderen – de weg naar minder kopen’ op 3 oktober om 19.30 uur in de Warm Wonen Winkel. Meld je hier aan!

Klimaatfietstocht Weerterbos

Zondag 6 oktober 9.00 - 13.00 uur
Daatjeshoeve, Heugterbroekdijk 34, 6031 LE Nederweert

IVN Weert organiseert een klimaatfietstocht in het Weerterbos.

Om het klimaatprobleem aan te kunnen pakken, hebben we de natuur heel hard nodig. In het Weerterbos is prima te illustreren hoe dat kan. Tijdens de fietstocht wordt meerdere malen gestopt om uit te leggen hoe het bos en het doorstroommoeras helpen bij het opslaan van water en CO2. Ook worden er tijdens de excursie verschillende klimaatexperimenten uitgevoerd.

De afstand van de fietstocht is ongeveer 7 kilometer. Deelnemers dienen zelf voor eten en drinken te zorgen. Meld je uiterlijk 4 oktober 2024 aan via aanmelden@ivnweert.nl onder vermelding van ‘klimaatfietstocht’ en fiets mee!

Voor meer info, zie deze pagina.

Fietstocht Energierondje Weert

Zondag 6 oktober 13.00 uur
Warm Wonen Winkel, Meikoel 3 Weert

WeertEnergie organiseert een fietstocht waarbij de opwek van duurzame energie centraal staat. Tijdens de tocht fiets je langs de zonneparken, windmolens en andere duurzame oplossingen die gemeente Weert rijk is.

De afstand van de fietstocht is ongeveer 25 kilometer. Deelname is gratis.

Meld je aan via www.weertenergie.nl en fiets mee!

Junior Energiecoach

Maandag 7 oktober t/m vrijdag 8 november

Vanaf 7 oktober gaan Weerter basisschoolleerlingen weer aan de slag om Junior Energiecoach te worden!

Junior Energiecoach is een lesprogramma voor basisschoolkinderen van 7 tot 12 jaar. Het vijf weken durende lesprogramma bestaat uit challenges, puzzels en spelletjes om kinderen spelenderwijs meer te leren over hoe je energie kunt besparen. Dit gebeurt samen met tv-held Varkentje Rund in de rol van Junior Energiecoach.

Het lesprogramma wordt vanuit gemeente Weert kosteloos beschikbaar gesteld aan deelnemende basisscholen.

Praatje Warm Wonen Winkel: starters op de woningmarkt: wat moet je weten over verduurzamen van je huis?

Donderdag 10 oktober 19.30 uur
Warm Wonen Winkel, Meikoel 3 Weert

Het verduurzamen van je huis: als je als starter op de woningmarkt begint, lijkt dit een enorme opgave. Daarom krijg je op 10 oktober praktische tips over wat je als starter op de woningmarkt moet weten over verduurzamen.

Waar begin je? Welke hulp is er beschikbaar? Welke subsidies kun je ontvangen om je op weg te helpen?

Ervaringsdeskundige Hilde van Dael vertelt je er alles over op 10 oktober om 19.30 uur in de Warm Wonen Winkel. Meld je hier aan!

Repair Café Weert

Zaterdag 12 oktober 13.00 - 16.00 uur
Repair Café Weert, Dr. Kuyperstraat 221, Weert, Netherlands

Op elke tweede zaterdag van de maand staan de reparateurs van Repair Café Weert voor je klaar om diverse kleine reparaties voor je uit te voeren!

Je kunt op 12 oktober een defect artikel (bijv. fiets, kapotte jas) meebrengen en een van de handige vrijwilligers van het Repair Café kan het artikel repareren. De reparatie zelf is kosteloos. Je betaalt wel voor het eventueel gebruikte reparatiemateriaal.

Bij het Repair Café draait het om duurzaamheid, sociale contacten en budgetvriendelijkheid. Dit allemaal onder het genot van een kopje koffie/thee. Iedereen is welkom, dus kom ook op 12 oktober!

Milieustraat Weert: Nationale Wecycleweek 

Maandag 14 oktober t/m zondag 20 oktober
Milieustraat, Graafschap Hornelaan 207 / 209 Weert

Op 14 oktober is het ‘International E-Waste Day’. De hele week rondom deze dag is in Nederland uitgeroepen tot Nationale Wecycleweek.

Deze week is een initiatief om het inleveren van afgedankte apparaten, lampen en batterijen extra te stimuleren. Het wordt georganiseerd door overheid, gemeenten, retail en producenten en importeurs van elektrische apparaten, lampen en batterijen.

Bij inlevering van elektrisch afval ontvangen snelle inleveraars tijdens de Nationale Wecycleweek een gratis Wecycle kindervoorleesboek “Een passende beloning” (op=op)*.

Via een leuk en spannend verhaal leren kinderen en hun (groot)ouders meteen hoe goed en makkelijk het is om altijd apparaten, lampen en batterijen te recyclen of een tweede leven te geven.

Lever ook je elektrisch afval in en scoor een boek bij de Milieustraat in Weert!

Bibliocenter Weert: voorleespret met peuters

Woensdag 16 oktober 09.15 - 10.00 uur
Bibliocenter Weert Weert, Wilhelminasingel 250

Op 16 oktober staat de ‘Voorleespret met peuters’ van Bibliocenter in het teken van het klimaat!

Tijdens Voorleespret staat iedere week een (prenten)boek centraal. Aan de hand van dit boek wordt er gezongen, gespeeld en op allerlei manieren voorgelezen. Daarnaast kunnen we ervaringen uitwisselen en samen boekjes uitzoeken.

Het voorleesuurtje 'Voorleespret met peuters' is bedoeld voor (groot)ouders en kinderen in de peuterleeftijd van 2 tot 4 jaar.

Lees alle informatie op de website van het Bibliocenter.

Bibliocenter Weert: voorlezen voor de verandering: De Regenmaker

Woensdag 16 oktober 15.30 - 16.15 uur
Bibliocenter Weert Weert, Wilhelminasingel 250

Op 16 oktober organiseert Bibliocenter ‘Voorlezen voor verandering’. Op deze middag lezen ze voor uit ‘De Regenmaker’. Je kruipt in de huid van het kleine vogeltje Olla, die alle hulp kan gebruiken wanneer er een bosbrand in haar geliefde bos woedt. De hervertelling van dit grootse verhaal laat je voelen dat elke verandering klein kan beginnen.

Samen met Bijtje Beebot, gaan we de uitdaging aan om alle vlammen in het bos te doven. Jij maakt verschil, hoe klein of groot je acties ook zijn. Dus, kom jij Olla helpen om de bosbrand te blussen?

De voorleesmiddag is geschikt voor kinderen tussen 3 en 7 jaar.

Lees alle informatie op de website van het Bibliocenter.

Praatje Warm Wonen Winkel: duurzame mobiliteit

Donderdag 17 oktober 19.30 uur
Warm Wonen Winkel, Meikoel 3 Weert

Hoe reis jij? Hoeveel pakketjes bestel jij? Hoe belangrijk vind je klimaat daarbij? Weet je wat het verschil is tussen vervuiling/uitstoot tussen auto en fiets?

Freek Boele en Jaro Boer van Midden Limburg Bereikbaar zetten je op 17 oktober in de Warm Wonen Winkel graag aan het denken over duurzame mobiliteit. Wat zou je zelf kunnen doen aan reizen en bestellen? Wat zouden bedrijven slimmer/beter kunnen doen? Wat zou de overheid/politiek (beter) moeten doen?

Freek en Jaro vertellen je tijdens deze avond meer over duurzame personenmobiliteit en duurzame logistiek. Wil jij er ook bij zijn? Meld je aan!

Bezoek milieustraat

Dinsdag 22 oktober 09.00 uur
Milieustraat, Graafschap Hornelaan 207 / 209 Weert

Altijd al willen weten hoe het er aan toegaat bij de milieustraat? Benieuwd wat er met jouw afval gebeurt nadat je het in hebt geleverd?

Op dinsdagochtend 22 oktober kun je een rondleiding volgen op de Weerter milieustraat en met eigen ogen zien wat hier precies gebeurt. Door middel van leerzame spelletjes vertellen we je alles over het inzamelen en verwerken van afval.

Het bezoek aan de milieustraat is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Interesse om te komen kijken? Meld je aan via dit digitale formulier:

Aanmelden

Bezoek klimaattuin - groep 5/6

Dinsdag 22 oktober, 10.00 uur
Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man, Geurtsvenweg 4

De Klimaattuin is een educatief project van het Natuur en Milieucentrum Weert. Je kunt hier allerlei opdrachten doen die te maken hebben met klimaatverandering.

Steek de houten duurzame brug over en bezoek de klimaattuin. Zwengel aan de waterpomp. Het opgepompte water zoekt zijn weg door houten gootjes en sluizen naar de lager gelegen vijver met prachtige waterplanten. Leer hoe water een energiebron kan zijn en onderzoek de invloed van het klimaat op bomen en de bodem.

Op dinsdag 22 oktober is het bezoek aan de Klimaattuin toegespitst op basisschoolkinderen van groep 5/6.

Aanmelden kan via info@nmcweert.nl . Geef hierbij aan op welke dag je komt, met hoeveel kinderen/volwassenen je komt en vermeld ‘klimaattuin’ in de adresregel van je e-mail. 

Bezoek klimaattuin - groep 7/8

Woensdag 23 oktober, 10.00 uur
Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man, Geurtsvenweg 4

De Klimaattuin is een educatief project van het Natuur en Milieucentrum Weert. Je kunt hier allerlei opdrachten doen die te maken hebben met klimaatverandering.

Steek de houten duurzame brug over en bezoek de klimaattuin. Zwengel aan de waterpomp. Het opgepompte water zoekt zijn weg door houten gootjes en sluizen naar de lager gelegen vijver met prachtige waterplanten. Leer hoe water een energiebron kan zijn en onderzoek de invloed van het klimaat op bomen en de bodem.

Op woensdag 23 oktober is het bezoek aan de Klimaattuin toegespitst op basisschoolkinderen van groep 7/8.

Aanmelden kan via info@nmcweert.nl . Geef hierbij aan op welke dag je komt, met hoeveel kinderen/volwassenen je komt en vermeld ‘klimaattuin’ in de adresregel van je e-mail. 

Vogelhuisjes timmeren

Zaterdag 26 oktober 10.00 - 12.00 uur
Weerterlandhout, Kemperveldweg 3 Weert

Op 26 oktober kun je bij Weerterlandhout je eigen vogelhuisje timmeren! Weerterlandhout maakt van lokale, gekapte bomen weer nieuwe producten. Het liefst producten die iets met de natuur of het milieu te maken hebben.

Op zaterdagochtend 26 oktober kunnen kinderen met lokaal hout hun eigen vogelhuisje komen timmeren bij Weerterlandhout. Zo hebben vogeltjes in Weert voldoende plekken om te schuilen en nestelen!

Kosten voor het timmeren van het vogelhuisje zijn €10,-. Je betaalt dit bedrag ter plekke bij Weerterlandhout. Het vogelhuisje krijg je na afloop natuurlijk mee naar huis.

In verband met een beperkte hoeveelheid gereedschap is er plek voor 15 jonge timmer-talenten.

Begeleiding door een volwassene is gewenst.

Meld je uiterlijk 19 oktober aan via dit digitale formulier:

Aanmelden

Nacht van de nacht

Zaterdag 26 oktober

Op 26 oktober vindt de ‘Nacht van de Nacht’ plaats. Dit jaarlijkse evenement wordt georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties. Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door het hele land evenementen georganiseerd in het donker.

Ook doven honderden bedrijven en gemeenten lichten van gebouwen en reclameverlichting.

Doe jij deze nacht ook je verlichting uit?

Bekijk alle activiteiten die worden georganiseerd op de website van de ‘Nacht van de Nacht’.

Energietransitie bij Warm Wonen Winkel 

Zaterdag 2 november 10.00 - 12.00 uur
Warm Wonen Winkel, Meikoel 3 Weert

Zaterdag 2 november staat in het teken van de energietransitie. Wat betekent dat, de overgang naar duurzame energie? En wat kan jij zelf doen als inwoner om je huis te verduurzamen? Wat biedt de gemeente als ondersteuning wanneer jij zelf moeite hebt om je energierekening te betalen? En wist je al dat je via de Warm Wonen Winkel een gratis plan kan laten maken over hoe jij je huis kan verduurzamen en dat de vrijwilligers je kunnen helpen met het vergelijken van offertes voor bijvoorbeeld zonnepanelen? 
Kom deze ochtend met al jouw vragen over verduurzaming naar de Warm Wonen Winkel. Experts staan klaar om jou vooruit te helpen. Ook kun je in gesprek met Lizbeth Steinbach, wethouder energietransitie, over wat gemeente Weert gaan doen voor een duurzamer Weert. Tot dan! 

Duurzame huizenroute

Zaterdag 2 november en zaterdag 9 november

Op 2 en 9 november vindt de Nationale Duurzame Huizenroute plaats. Huiseigenaren met een duurzame woning stellen op deze dagen hun huis open en delen hun ervaringen.

Kijk op duurzamehuizenroute.nl welke huizen er meedoen en breng een bezoek tijdens een van de twee open dagen!

Klimaatpraat

Dinsdag 5 november
Stadhuis gemeente Weert, Wilhelminasingel 101 Weert

Weerter middelbare scholieren gaan op 5 november met elkaar in debat over verschillende milieu- en klimaatonderwerpen tijdens ‘Klimaatpraat’. VMBO-, havo en vwo leerlingen van drie scholen doen hieraan mee. Gemeente Weert ondersteunt dit initiatief en stelt voor het debat haar raadszaal beschikbaar.

Naast het debat over actuele thema’s, krijgen de scholieren in de ochtend ook een workshop over de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties.

Cookiemelding Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten Deze site gebruikt cookies. Info / uitzetten