Groen natuurdak
Groendaken zijn daken die begroeid zijn met zoveel mogelijk verschillende soorten planten. Er zijn mogelijkheden voor intensieve en extensieve begroeiing. Zo kunnen er mossen, kruiden, grassen en struiken, maar ook bomen groeien! De planten bieden nestgelegenheid en voedsel aan insecten en vogels, waardoor groendaken ook zorgen voor bestuiving en plaagbestrijding.
Extensief begroeide daken zijn maximaal 150 mm dik, zonder de begroeiing. Hiervoor is weinig tot geen onderhoud nodig. Meestal bestaat de beplanting uit vetplanten (sedum) en zulke daken worden daarom ook wel sedumdaken genoemd. Vetplanten zijn goed aangepast aan de temperatuurschommeling van het dakklimaat en zijn goed in staat water te verdampen. Ook gras- en kruidendaken vallen onder de extensief begroeide daken.
Intensief begroeide daken hebben een dakbegroeiingssysteem van minimaal 150 mm dik, exclusief begroeiing. Deze daken hebben onderhoud nodig om de begroeiing in stand te houden. Met een sterkere dakconstructie voor de begroeiing is het ook mogelijk om deze daken te belopen, waardoor je het dak ook als een terras kunt gebruiken. Omdat je op het dak kunt lopen, is het onderhoud eenvoudig uit te voeren. Het aanleggen van een daktuin behoort ook tot de mogelijkheden, mits de dakconstructie sterk genoeg is. Het gebruik en onderhoud kan gelijk zijn aan een gewone tuin.
Aandachtspunten bij groene natuurdaken
Laat je informeren door een expert of je dakconstructie sterk genoeg is voor een groen dak. Je kunt groene daken aanleggen op daken met een helling tot 45 graden. Varieer met soorten materialen, planten en hoogtes om de diversiteit in soorten insecten en vogels te stimuleren. Gebruik lokale materialen bij het inrichten van je groen dak. Meng bijvoorbeeld lokale grond met het substraat zodat ook het bodemleven op je dak aansluit bij het lokale ecosysteem. Is het dak schaduwrijk? Kies dan voor varens en mossen die hier goed kunnen groeien.
Vraag advies van een expert over de dakinrichting en de keuze voor plantensoorten.