Geveltuin
Je kent vast wel die prachtige gevels, weelderig begroeid op foto’s uit verre tropische oorden. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van een groene gevel. Overweeg jij het ook of ben je gewoon nieuwsgierig? We hebben wat informatie voor je verzameld.
Groene gevel
Een belangrijk voordeel van een groene gevel is dat de planten de gevel, en daarmee het huis, koel houden in de zomer. Doordat de zon de gevel minder opwarmt en de warmte minder wordt vastgehouden, blijft de buitenruimte ook nog koeler. Als je hebt gekozen voor planten die hun blad behouden in de winter, draagt een geveltuin ook bij aan de isolatie en dus het buiten houden van kou in de winter. Een ander voordeel is dat de planten de afvoer van regenwater naar het riool vertragen.
De gevelplanten bieden een schuilplaats en soms zelfs een broedplaats aan verschillende kleine dieren en insecten. Zo draagt een groene gevel bij aan de biodiversiteit van Weert. Je kunt kiezen voor vogel- en vlindervriendelijke klimmers, of planten met vruchten die zorgen voor eten voor de vogels in je geveltuin (en soms ook voor jezelf, bijvoorbeeld bij rode bessen!).
Geveltuin aanleggen
Iedere woonsituatie heeft andere mogelijkheden. Door bijvoorbeeld een rij tegels te verwijderen langs de gevel aan de straatkant en hier in de volle grond zelfklimmende planten te plaatsen, kan opgevangen regenwater in de grond infiltreren en draagt het dus bij aan de natuurlijke opname en afvoer in de bodem.
Een andere optie is het plaatsen van een klimconstructie of, als planten in de volle grond niet mogelijk zijn, met bakken op de grond of zelfs aan de gevel. Er zijn ook constructies met een speciale voedingsbodem te koop die je aan de gevel kan bevestigen. Deze laatste optie is over het algemeen duur, omdat er meer onderhoud, een bewateringsysteem en bemesting voor nodig zijn. Er zijn wel diverse bedrijven te vinden die hierin kunnen adviseren.
Het aanleggen van een geveltuin in gemeente Weert is verbonden aan een aantal voorwaarden. Lees hieronder het stappenplan.
Stap 1
Bespreek je plannen vooraf met de gemeente, omdat het openbare ruimte of mogelijk een monumentaal pand betreft. Je kunt contact opnemen door een e-mail te sturen naar heerlijk@weert.nl.
Stap 2
- De stoep moet breed genoeg zijn voor een geveltuin (een leentuintje / plantjes tegen de gevel aan). Er blijft minimaal 1,2 meter ruimte beschikbaar tussen je geveltuin en de stoeprand (paaltje, fietsklem, boom, lantaarnpaal of ander straatmeubilair). In winkelstraten mag je alleen met toestemming een geveltuin aanleggen.
- Vanaf de gevel mag je maximaal 1,5 tegel (van 30 x 30 cm) of 45 cm aan klinkers verwijderen. Tot max. 30 cm diep. Zet een tegel rechtop tegen verzakking van de stoep en vul aan met goede tuingrond.
- Het is belangrijk dat je huiseigenaar akkoord gaat met het aanleggen van de geveltuin, vooral bij gebruik van zelf-hechtende klimplanten.
- Denk aan het openhouden van ventilatieroosters van je woning. Je mag geen afrastering aanleggen rondom je geveltuin. Laat straatnaamborden zichtbaar.
- Je bent zelf verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van de geveltuin. Dat geldt ook voor overdracht als je gaat verhuizen.
- Gemeente en nutsbedrijven mogen voor werkzaamheden het geveltuintje (deels) verwijderen. Zij staan niet in voor eventuele schade aan het geveltuintje.
Stap 3
- Gebruik geen bomen en andere diep wortelende planten (wortels kunnen problemen veroorzaken aan kabels en leidingen in de grond).
- Geef de planten regelmatig water. Ook als het heeft geregend kan het bij de gevel nog droog zijn.
- Snoei heesters en klimplanten bijtijds en ruim alles netjes op. Zorg ervoor dat ze voetgangers niet hinderen. Maak er iets moois van en laat anderen meegenieten.
- Laat de tuin of plantjes verder hun gang gaan. Vooral in de winter gebruiken vogels en insecten de uitgebloeide bloemen en verdorde bladeren graag om in te schuilen en voedsel te zoeken.
Aandachtspunten bij het aanleggen van een geveltuin
De standplaats van de groene gevel is belangrijk voor de keuze van de beplanting. Een tuin op het zuiden ligt in de volle zon, op het oosten en westen vaak in halfschaduw en wind, en een tuin op het noorden is vaak donker. Niet alle planten zijn geschikt of toegestaan voor een groene gevel of tegeltuin. Laat je hierover adviseren door een expert.
Kies voor planten die tegen een stootje kunnen. Houd ook rekening met de veiligheid van voorbijgangers. Kies geen giftige planten of planten met stekels of doornen. Snoei regelmatig en houd ventilatieopeningen en ramen vrij. Kies planten met een groeihoogte die bij de gevel of schutting past. Rekjes met klimplanten boven de ramen kunnen dienen als zonwering.
Alleen als de planten in de volle grond staan, draagt een groene gevel bij aan de stedelijke waterhuishouding. Het water dat van de gevel afstroomt, kan hierdoor in de grond trekken. Plant ze iets van de gevel af, zodat de wortels meer ruimte hebben en makkelijker aan water kunnen komen. Hoe dichter tegen de gevel, hoe droger het is. Let hier ook op bij de keuze van de beplanting.
Geef regelmatig water tijdens lange periodes van droogte. Planten in de volle grond hoef je minder vaak water te geven dan planten in een pot. Toch is het belangrijk om het geveltuintje regelmatig water te geven en te kiezen voor planten die tegen droogte kunnen.
Het is ook mogelijk om regenwater van de regenpijp onder de geveltuin op te slaan met het installeren van infiltratieblokken. Door de regenpijp eerst aan te sluiten op deze blokken, vang je een deel van het regenwater op en infiltreert het langzaam in de grond. De blokken geven het water langzaam af aan de grond, waardoor het geveltuintje er groener en gezonder uit gaat zien. Zorg er wel voor dat het regenwater door kan stromen naar het riool voor wanneer de grond en de infiltratieblokken tijdelijk verzadigd zijn. Laat je ook hierover informeren door een expert.
Let op: klimplanten kunnen een gevel of het houtwerk ook beschadigen. Vraag daarom altijd goed advies bij de keuze van de beplanting en het onderhoud.