Duurzaam vervoer
Het verkeer is in Weert verantwoordelijk voor meer dan 20% van het energiegebruik. Hierbij is het verkeer op de A2 nog niet meegenomen. Als we als Weert energieneutraal willen zijn, moeten we het gebruik van fossiele brandstoffen (benzine, diesel, LPG) voor verkeer en vervoer terugdringen. Duurzame vervoersvormen zijn elektrische auto’s, deelauto’s, openbaar vervoer en fietsen. Een schoner verkeer en vervoer draagt ook bij aan een betere luchtkwaliteit en minder geluidsoverlast. Dat zijn indirecte effecten op het leefklimaat in Weert.
Rijden in een elektrische auto
Rijden in een elektrische auto is zuinig, schoon en comfortabel. In het Klimaatakkoord van Parijs is opgenomen dat vanaf 2030 geen auto’s meer verkocht mogen worden op fossiele brandstof. Dit heeft tot gevolg dat het aantal elektrische voertuigen toeneemt en de vraag naar laadpalen stijgt. De gemeente is eigenaar en/of beheerder van de openbare ruimte waar laadvoorzieningen in staan en waar E-rijders hun auto parkeren en laden.
Proactieve plaatsing laadpalen elektrische voertuigen
De gemeente Weert plaatst proactief laadpalen om tijdig in de te verwachten vraag te voorzien. Deze openbare laadpalen worden altijd aan openbare parkeerplaatsen geplaatst. De locaties zijn gekozen op basis van statistieken en buurtkenmerken. De verwachting is dat het aantal elektrische auto's rondom deze locaties de komende jaren sterk zal groeien. Hierbij is ook rekening gehouden met het zoveel mogelijk beperken van overlast voor omwonenden. Deze laadpalen worden geplaatst door energieleverancier Vattenfall, in opdracht van de gemeente.
Oplaadpunten in de gemeente Weert
Benieuwd waar je jouw elektrische voertuig kan opladen? Op www.oplaadpalen.nl vind je een actueel overzicht van alle Nederlandse laadpalen. Je ziet de dichtstbijzijnde laadpaal bij jou in de buurt, maar kunt ook op adres zoeken. Bovendien kun je het type voertuig instellen waarvoor je een laadpunt zoekt. De website laat zien of een laadpaal in gebruik is. Verder wordt op de website uitgelegd hoe je deze informatie kunt gebruiken op je smartphone of navigatiesysteem. Je kunt hier ook reviews lezen of zelf achterlaten.
Een andere website is www.oplaadpunten.nl. Dit is een onafhankelijke site waarop ook laadpunten voor elektrische fietsen opgenomen zijn. Deze site werkt voor heel de wereld. Er kunnen filters ingesteld worden voor laadvermogen en soort aansluiting. Ook is zichtbaar of een laadpaal vrij is.
Meer informatie over laadpalen in Weert
Lees meer informatie over laadpalen en duurzame mobiliteit op de website van gemeente Weert. Hier kun je ook lezen of je in aanmerking komt voor een openbare laadpaal en hoe je deze kunt aanvragen.