Biologische luizenbestrijding
Hebben je rozen last van luizen? Er is een eenvoudige oplossing: sproei met een harde waterstraal de luizen eraf en herhaal dat exact drie dagen later, en nog eens drie dagen later. Als je deze cyclus aanhoudt zijn ze na negen dagen helemaal weg! Dit is de cyclus waarin eitjes gelegd worden en uitkomen.
Gebruik in geen geval pesticiden of chemische bestrijdingsmiddelen als je natuurlijk wilt tuinieren! Hier sterven namelijk insecten van en de vogels die ze opeten worden hier ook ziek van. Veel plagen en ziekten zijn op een biologische manier te bestrijden, zonder gif.
Mei is de maand dat luizen enorm groeien, dus houd je tuinslang in de aanslag! Zie je ook luizen op sterke planten (bijvoorbeeld in een lindeboom)? Laat ze daar dan gerust zitten. Ook luizen hebben een functie in het ecosysteem; en ze worden vanzelf opgegeten door hun natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespjes. Alleen bij je kwetsbare planten kun je ze wegsproeien.
Brandnetelgier
Je kunt ook een brandnetelgier maken tegen luizen, in plaats van dat je met je tuinslang in de weer gaat. Hoe doe je dat? Knip de topjes van jonge brandnetels (zonder knop of bloem) en zet dit in een emmer met wat suiker. Laat dit 1 tot 2 weken gisten. Zeef het goedje en verdun met water. Met een plantenspuit kun je het op de gewassen spuiten. Je kunt dit ook gebruiken als bemester. Zorg wel dat je geen knoppen van de brandnetel meepakt, anders staat je hele tuin straks vol brandnetels.